pindos1

Ο καιρoς στο Βoϊο

 

Μετεωρολογικοι δεικτες

Δείκτης Πυρκαγιάς

Δείκτης Ομίχλης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τα Νέα του Έργου (Ιούλιος 2011)

E-mail
Σκέψου πριν εκτυπώσεις...

Αντιμαχόμενα στην ερήμωση των ορεινών μας οικισμών, αισθητή αύξηση παρουσιάζει η επισκεψιμότητα στο Δυτικό Βόιο από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για ένα άλλο είδος τουρισμού κοντά στη φύση και με χαμηλό κόστος. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή τη νέα κατάσταση είναι πολλοί : Η πανέμορφη τεχνητή λίμνη στο Βυθό, η χαρτογράφηση των πέτρινων γεφυριών, οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στον εξωραϊσμό των οικισμών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ταξιδιωτικοί οδηγοί που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί, η ανάδειξη του τόπου μέσα από τις πολύχρονες προσπάθειες της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, η Εγνατία Οδός, οι θεματικές γιορτές των χωριών, καθώς και το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για ένα άλλο είδος τουρισμού περισσότερο εναλλακτικού, κοντά στη φύση, στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου μας.

Το έργο με τίτλο ‘Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών’, που έχει ως περιοχή δράσης το Βόιο, συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ, εδώ και 2 χρόνια έχει ως σκοπό να ενισχύσει αυτή την δυναμική. Η τρίγλωσση ιστοσελίδα που έχει κατασκευασθεί έχει καταστεί ήδη η τουριστική πύλη του Βοΐου, ξεπερνώντας μέσα σε 1,5 έτος τις 100.000 επισκέψεις, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς με υλικό από την περιοχή όπως χάρτες, φωτογραφίες, επιστημονικά κείμενα και ντοκιμαντέρ. Τα πρώτα 3 μονοπάτια θα είναι σύντομα έτοιμα προς δημοπράτηση, ενώ υλοποιούνται οι μελέτες για άλλα 9 σε σύνολο 12 νέων μονοπατιών που θα κατασκευασθούν στην περιοχή και θα ενωθούν με τα ήδη υπάρχοντα, που έχουν επιδιορθωθεί στα πλαίσια του έργου, σχηματίζοντας δύο εντυπωσιακού μεγέθους δίκτυα περιπατητικών και ορειβατικών διαδρομών μήκους 120 και 70 χιλιομέτρων αντίστοιχα στα όρη Βόιο και Άσκιο. Σε τελική φάση βρίσκεται επίσης το σχετικό ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για το Βόιο και ο τρίγλωσσος ταξιδιωτικός οδηγός. Δύο ηλεκτρονικά infokiosks θα τοποθετηθούν στην είσοδο του κτιρίου της Νομαρχίας Κοζάνης και του Δήμου Βοΐου, ώστε να γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος τα αποτελέσματα του έργου και το Νομό Κοζάνης. Επίσης, όλα είναι έτοιμα για την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού, που θα ηλεκτροδοτήσει το ορεινό καταφύγιο της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας στο Σινιάτσικο.

Οι δράσεις κατασκευής και ανάδειξης των μονοπατιών, που δεν μένουν μόνο στο χώρο των διαδρομών, αλλά συμπεριλαμβάνουν έρευνα σε βάθος του φυσικού περιβάλλοντος και καταγραφή των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα την παρουσία Ορειβατικών Συλλόγων από τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα στο Βόιο. Το μονοπάτι ‘Πεντάλοφος – Κοτύλη’ επισκέφθηκαν την Άνοιξη 30 άτομα από την Ορειβατική Λέσχη Θεσσαλονίκης, με τον αρχηγό της εκδρομής Κουτούπα Θωμά να δηλώνει εντυπωσιασμένος από το φυσικό κάλλος της περιοχής. Αντίστοιχα την ίδια εποχή 130 άτομα από τους ΕΟΣ Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων επισκέφτηκαν την περιοχή του Αηλιά Πενταλόφου και του Σκοτωμένου Νερού στο Βυθό, σε μία ταυτόχρονη πορεία και των δύο Συλλόγων. Ο αρχηγός της εκδρομής Μπαλτατζής Θανάσης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση όλων των εκδρομέων για την πορεία στο εντυπωσιακό μονοπάτι και στους καταρράκτες. Οι υπεύθυνοι των Συλλόγων έμειναν ευχαριστημένοι από την οργάνωση των μονοπατιών, έστω κι αν δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί η σηματοδότηση και ο καθαρισμός τους και δήλωσαν ότι θα συμπεριλαμβάνουν κάθε χρόνο τις συγκεκριμένες διαδρομές του Βοΐου στο πρόγραμμα των εξορμήσεών τους, ενώ θα τις συστήσουν και σε άλλους.

Το έργο συνεχίζεται κανονικά και για τρίτη χρονιά, παρά τις αντιξοότητες των ημερών. Σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά επιτυχίες όπως οι παραπάνω, καθώς και η αμέριστη συμπαράσταση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον τοπικό πληθυσμό που μας κάνουν να συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος με χειροπιαστά αποτελέσματα.

 

Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

 

logo-icon xrimatodotisi periferia unikepe_logooikologiki