pindos1

Ο καιρoς στο Βoϊο

 

Μετεωρολογικοι δεικτες

Δείκτης Πυρκαγιάς

Δείκτης Ομίχλης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Bόϊο - Οι άνθρωποι

E-mail
Σκέψου πριν εκτυπώσεις...

Οι Άνθρωποι

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ντόπιοι, ενώ υπάρχουν και αρκετοί Βλάχοι από τα Γρεβενά και την Ήπειρο. Χαμηλά, στα ημιορεινά και στην κοιλάδα του Αλιάκμονα όπου παλιότερα έμεναν οι Τούρκοι έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες, κυρίως από την περιοχή του Πόντου. Οι σχέσεις των ανθρώπων του Βοΐου ήταν πάντοτε φιλικές και χαρακτηρίζονταν από σεβασμό και εκτίμηση της πολύπαθης ιστορίας του καθενός. Πολλά είναι τα κλειστά σπίτια, αφού οι νοικοκυραίοι έχουν μετακομίσει στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στα Τρίκαλα, στην Αθήνα, ή στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που έφυγαν πιο μακριά, παίρνοντας τους πικρούς δρόμους της ξενιτιάς για τη Γερμανία, την Αμερική, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία, καταφέρνοντας τελικά να εξελιχθούν σε σπουδαίους ευεργέτες για τη γενέθλια γη.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, βλέποντας την ερήμωση και την εγκατάλειψη των χωριών τους, οι Βοϊώτες ένιωθαν λίγο μειονεκτικά για τον τόπο τους, γιατί βρίσκονταν μακριά από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο. Σήμερα όμως η διάθεση αυτή άρχισε να αλλάζει, καθώς όλοι πλέον έχουν εκτιμήσει την αξία του καθαρού βουνίσιου αέρα, το πράσινο της φύσης, το υγιεινό κλίμα, το γάργαρο τρεχούμενο νερό των πηγών, την ηρεμία, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που προσφέρονται εδώ τόσο απλόχερα.

Δραστήριοι άνθρωποι οι Βοϊώτες, φιλόξενοι και με μεγάλη αγάπη για τα γράμματα, μιας και η περιοχή έχει παράδοση στην παραγωγή λαμπρών επιστημόνων. Παλιότερα συναντούσε κανείς πολλά επαγγέλματα που στις μέρες μας έχουν εκλείψει, όπως του πεταλωτή, του μυλωνά, του σαμαρά, του σιδηρουργού και του κυρατζή. Ακόμη όμως υπάρχουν καλοί μαστόροι που ξέρουν να δουλεύουν την τοπική πέτρα. Καλντερίμια, γεφύρια, βρύσες και άλλα πέτρινα καλλιτεχνήματα ακόμη χτίζονται στο σημερινό Βόιο. Επίσης, το εμπόριο, οι δημοτικές υπηρεσίες και ο τουρισμός αποτελούν τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν άνθιση.

Αρχηγοί των οικογενειών παραμένουν οι καλοσυνάτες γερόντισσες, οι Μπάμπες, με την εντυπωσιακή οξυδέρκεια και την αξιοπρόσεκτη διαύγεια στο πνεύμα, παρόλο το μεγάλο της ηλικίας. Ήταν αυτές που κράτησαν όρθια τα σπίτια σε όλες τις δύσκολες συνθήκες του παρελθόντος. Αυτές είναι επίσης που φροντίζουν ώστε να μη λείπουν από το εβδομαδιαίο οικογενειακό τραπέζι οι παλιές συνταγές, όπως τα διάφορα είδη πίτας, ο μπάτζιος με αυγά, τα γαλοτύρια, το μαγειρευτό κρέας, οι τσιγαρίδες, τα σαρμάδια, οι ψητές λουκανίτσες στην ξυλόσομπα, οι πράσινες γεμιστές πιπεριές τουρσί, τα λαδερά γιαπράκια με μανιτάρια, τα τηγανιτά μανιτάρια, το γκρουντοφάι και οι λαγγίτες στην πλάκα. Λόγω του κρύου, η κουζίνα εδώ πάνω είναι βαριά και οι άνθρωποι του τόπου αγαπούν ιδιαίτερα το κρέας με λίπος, το κόκκινο κρασί και την μπύρα.

 

 

logo-icon xrimatodotisi periferia unikepe_logooikologiki