pindos1

Ο καιρoς στο Βoϊο

 

Μετεωρολογικοι δεικτες

Δείκτης Πυρκαγιάς

Δείκτης Ομίχλης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τοπικά Προϊόντα

E-mail
Σκέψου πριν εκτυπώσεις...

Τοπικά Προϊόντα

Το Δυτικό Βόιο φημίζεται για την πλούσια και άριστης ποιότητας παραγωγή κάστανου, για αυτό και πολλά από τα ορεινά χωριά του, όπως ο Πεντάλοφος, ο Βυθός, ο Αυγερινός, το Πολυκάστανο, η Ζώνη, η Δάφνη, η Δαμασκηνιά, η Δραγασιά και το Καστανόφυτο, αποκαλούνται ως Καστανοχώρια. Τα κάστανα του τόπου χαρακτηρίζονται για τη γλυκιά τους γεύση και είναι στην ουσία ένα απόλυτα βιολογικό προϊόν, αφού για την παραγωγή τους δεν τυγχάνουν καμίας επεξεργασίας. Κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των κατοίκων, γιατί, όπως αναφέρουν οι παλιότεροι, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής έσωσαν τον κόσμο από την πείνα. Παλιότερα αποτελούσαν μία από τις βασικότερες πηγές εισοδήματος. Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της καστανιές, που της ανήκουν πάππου προς πάππου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κακιώσει κανείς εάν ένας γείτονας, ή επισκέπτης μαζέψει λίγα κάστανα από εκείνα που έχουν πέσει κάτω. Χρησιμεύουν επίσης κατά το Φθινόπωρο ως κύρια πηγή διατροφής των οικόσιτων ζώων, καθώς και των καφέ αρκούδων και των αγριογούρουνων της περιοχής.

Γνωστό για τη νοστιμιά του είναι το τοπικό κατσικίσιο και αρνίσιο κρέας, λόγω της πλούσιας χλωρίδας που καταναλώνουν τα ζώα, μιας και είναι ελεύθερης βοσκής, καθώς και τα λουκάνικα με πράσο, που φτιάχνονται σε διάφορα χωριά, όπως στο Τσοτύλι και στον Πεντάλοφο, όπου ονομάζονται λουκανίτσες.

Το προϊόν με κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης το Βόιο είναι ο Μπάτζιος. Πρόκειται για παραδοσιακό τυρί άλμης, ημίσκληρο, ή σκληρό, που προέρχεται από γάλα πρόβειο, γιδίσιο ή μείγμα αυτών, μερικώς αποβουτυρωμένο. Φτιάχνονταν από πολύ παλιά από τους νομάδες στα βουνά και το όνομά του σημαίνει στάνη, ή τυρί που γίνεται στη στάνη. Έχει λευκό χρώμα έως λευκοκίτρινο, με αλμυρή γεύση, υπόξινη και ελαφρώς πικάντικη. Είναι γεννημένο να τηγανιστεί μέσα σε λάδι και τότε η γεύση του αλλάζει, γίνεται νοστιμότερο, τρυφερότερο και εκπέμπει όμορφο άρωμα. Εκτός από τον Μπάτζιο παράγονται και άλλα είδη τυριών σε τοπικά τυροκομεία όπως της Κορυφής, της Γαλατινής και του Δίλοφου, καθώς και τα περίφημα βλαχοτύρια στη Βλάστη, σαν το γνωστό Μανούρι.

Πασίγνωστα είναι επίσης τα κρασιά και τα δερμάτινα της Σιάτιστας, της Γαλατινής και της Εράτυρας, για τα οποία έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο εμπορικό δίκτυο με χώρες του εξωτερικού. Τα επισκέψιμα κελάρια και τα καταστήματα γουναρικών αφθονούν στην πρωτεύουσα του Βοΐου.

Στις ημιορεινές περιοχές καλλιεργούνται τριανταφυλλιές και υψηλής ποιότητας όσπρια, όπως φακές και φασόλια, με πιο αντιπροσωπευτικά τα περίφημα φασόλια του Σισανίου και τις φακές της Βροντής.

Σύλλογοι γυναικών φτιάχνουν γευστικότατα γλυκά του κουταλιού με παραδοσιακές συνταγές από προϊόντα του τόπου, όπως κεράσια, καρύδια, κολοκύθες και σύκα. Επίσης το Βόιο έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια τόπος παραγωγής άριστης ποιότητας καστανόμελου και μελιού από άλλα άνθη.

Η πέτρα του Δυτικού Βοΐου, στις μέρες μας εξορύσσεται συστηματικά και έχει ταξιδέψει πλέον μακριά, αφού θεωρείται υψηλής ποιότητας υλικό για το χτίσιμο και την επένδυση κατοικιών, ενώ παράλληλα σημαντικό εθνικό προϊόν αποτελεί η άφθονη ξυλεία που παρέχουν τα διάφορα είδη δασών.

 

 

logo-icon xrimatodotisi periferia unikepe_logooikologiki