pindos1

Ο καιρoς στο Βoϊο

 

Μετεωρολογικοι δεικτες

Δείκτης Πυρκαγιάς

Δείκτης Ομίχλης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι Θεματικές Γιορτές στα Χωριά του Βοΐου

E-mail
Σκέψου πριν εκτυπώσεις...

Οι Θεματικές Γιορτές στα Χωριά του Βοΐου

Η καλύτερη ευκαιρία για επίσκεψη στο βουνό και γνωριμία με τα παραδοσιακά χωριά είναι όταν αυτά έχουν τις θεματικές γιορτές τους.

Το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του τόπου αποτελεί ο εορτασμός της ημέρας του Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται από όλη τη Δυτική Μακεδονία για να θαυμάσει τους περίφημους Καβαλάρηδες, οι οποίοι το πρωί, με στολισμένα τα άλογά τους, αναβιώνουν το έθιμο της πορείας από το παλιό μονοπάτι στο Μοναστήρι του Μικρόκαστρου, όπου γίνεται προσκύνημα και περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Το μεσημέρι επιστρέφουν και τότε ξεκινάει η παρέλαση. Κάθε παρέα περνάει χωριστά, με τη συνοδεία χάλκινων, ενώ οι αρχές και πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένοι για να τους υποδεχτούν. Ακολουθεί γλέντι, πρώτα στις πλατείες της πόλης και κατόπιν στα σπίτια, που γιορτάζουν μέχρι τις πρωινές ώρες. Το έθιμο έχει βαθιά τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τότε η γιορτή της Παναγίας έδινε τη δυνατότητα στους σκλαβωμένους να ζήσουν μια μέρα ελευθερίας και να καβαλήσουν τα άλογά τους, καθώς φαίνεται να είχε δοθεί άγραφο προνόμιο από τους Τούρκους.

Επίσης, στη Σιάτιστα και στη Γαλατινή διεξάγονται την Πρωτοχρονιά τοπικά καρναβάλια, τα Μπουμπουσάρια, όπου μασκαρεμένοι οι κάτοικοι χορεύουν στα σοκάκια για να καλοδεχτούν το νέο χρόνο και να ξορκίσουν το κακό. Στην Εράτυρα το έθιμο γιορτάζεται με παρέλαση των καρναβαλιστών τη δεύτερη ημέρα του χρόνου.

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια στις αρχές του Νοέμβρη οι Καστανογιορτές στη Δαμασκηνιά και στον Πεντάλοφο, όπου τα περίφημα γλυκά κάστανα του Βοΐου έχουν την τιμητική τους και όλο το βουνό έχει ντυθεί με τα υπέροχα φθινοπωρινά του χρώματα. Η προσέλευση του κόσμου είναι αθρόα, τα κάστανα πεντανόστιμα, το κρασί άφθονο, ενώ δεν λείπουν οι παραδοσιακοί χοροί. Επίσης, σε Πεντάλοφο και Βυθό τιμάται εδώ και 200 χρόνια κάθε Καθαρά Δευτέρα το έθιμο με το Πέταγμα των Αερόστατων, συνοδευόμενο από άφθονα νηστίσιμα.

Σήμα κατατεθέν της Χρυσαυγής αποτελεί πλέον η Γιορτή Μπάτζιου, το παραδοσιακό τυρί του Βοΐου. Η γιορτή διεξάγεται με άριστη οργάνωση στις αρχές του Αυγούστου και περιλαμβάνει εδέσματα που φτιάχνονται με μπάτζιο, αναπαράσταση της παραγωγής του και παραδοσιακούς χορούς.

Η Γιορτή Βουνού είναι μια εναλλακτική εκδήλωση του Πολυκάστανου, απλή και αληθινή και εκεί είναι που στηρίζει όλη την ομορφιά της. Για δύο ημέρες στις αρχές του Αυγούστου όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού ανεβαίνουν στο οροπέδιο του Παλιοκριμηνίου, κατασκηνώνουν εκεί, κάνουν πεζοπορία, κερνούν ντόπια κρεατικά και γίδα βραστή, μαζεύουν τσάι και δροσίζονται σε κρυστάλλινες πηγές.

Μια σειρά άλλων γιορτών που έχουν πλέον εδραιωθεί είναι η Γιορτή Φακής τον Αύγουστο στη Βροντή, η Γιορτή Τσίπουρου στα τέλη του Οκτώβρη στη Μόρφη, η Γιορτή Κρασιού στις αρχές του Οκτώβρη στο Αγίασμα, η Γιορτή Μανιταριού και Μπάτζιου στις αρχές του Ιούλη στη Ζώνη, η Γιορτή Τσιγαρίδας στη Μολόχα και η Γουρουνοχαρά στον Αυγερινό, που διεξάγονται την περίοδο των Χριστουγέννων.

 

 

logo-icon xrimatodotisi periferia unikepe_logooikologiki