zpc4kuny

Prévisions météorologiques



 

Détecteurs Météorologiques

Indice de Feu

Indice de Brouillard

NOUVEAU

Financement


Préfecture de Kozani

Ministère  Economique et des Finances

Des itinéraires inconnus ont été mis à jour dans la région de Voio

« Des moyens électroniques modernes de cartographie tracent des routes pour les randonneurs simples»

D’après le journal de ‘Kathimerini’ De la journaliste Giota Mirtsioti

La région de Voio est un site historique, extraordinaire avec une végétation riche, une grande variété de formes géologiques et une beauté sans pareille. C’est une région intacte du développement moderne, inconnue au tourisme massif.

Ταυτίστηκε με την εθνική αντίσταση και τον εμφύλιο, τη μετανάστευση και την εγκατάλειψη, την «παρακμή» και την ερήμωση, διατήρησε ωστόσο ανέπαφο τον περιβαλλοντικό και τον αρχιτεκτονικό του πλούτο: πετρόκτιστα χωριά, πέτρινα γεφύρια, καταρράκτες, βάθρες, πυκνά δάση.

Η «Πόρτα της Πίνδου», όπως την αποκαλούν, βγήκε από την απομόνωση χάρη στην Εγνατία Οδό, αλλά τα απάτητα μέρη της γίνονται πλέον προσβάσιμα χάρη στο εθνικό πρόγραμμα «Πίνδος» που αποκαλύπτει τους οικολογικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της.

Έντεκα παλιά μονοπάτια και έντεκα νέες περιπατητικές διαδρομές που χαράχθηκαν ανοίγουν σταδιακά δρόμους όχι μόνο για δεινούς ορειβάτες αλλά και για απλούς περιπατητές, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν την ιστορία και τις ομορφιές μιας άγνωστης στο ευρύτερο κοινό Ελλάδας. Και μάλιστα με τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα χαρτογράφησης: Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφορίων (GIS), χάρτες σε ψηφιακή μορφή, διαδραστικούς σταθμούς πληροφόρησης (info Kiosk), on-line μετεωρολογική πρόγνωση για κάθε περιοχή, μικρά φωτοβολταϊκά κατά μήκος των μεγάλων διαδρομών σε θέσεις στάσης ή κατασκήνωσης, τρισδιάστατες απεικονίσεις, ιστοσελίδα. Το μνημείο φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στους ορεινούς όγκους Βοΐου και Ασκίου φέρνει στο φως το «Δίκτυο Περιπατητικών Μονοπατιών στον Νομό Κοζάνης - Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών τουρισμού», ένα έργο που εκτελεί από πέρυσι το Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) σε συνεργασία με τη Νομαρχία Κοζάνης, την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και τον «Αρκτούρο».

Το μεικτό περιπατητικό δίκτυο, συνολικού μήκους 185 χλμ., περιλαμβάνει 22 μονοπάτια που θα συνδέουν 15 ημιορεινούς και ορεινούς οικισμούς. Είναι τα λεγόμενα «μαστοροχώρια» ή «καστανοχώρια» χτισμένα από ξακουστούς μάστορες του Βοΐου.

Σπάνιοι βιότοποι

Αρχαίες και νεότερες διαδρομές ανάμεσα σε πυκνόφυτες πλαγιές του Βοΐου, καλυμμένες κατά 85 - 90% από φυλλοβόλα και αειθαλή δένδρα, οδηγούν σε σπάνιους βιότοπους ζαρκαδιού και αρκούδας, σε ομορφιές του Πραμόριτσα -παραποτάμου του Αλιάκμονα-, σε πέτρινα γεφύρια (το μεγαλύτερο 50 μ.), σε ιστορικές μονές και ναούς του 1800. Πέντε μονοπάτια 50 χλμ. που επισκευάστηκαν ώς σήμερα είναι ήδη επισκέψιμα, εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος καθηγητής του ΠΔΜ κ. Γιάννης Μπάρτζης. Από τον ορεινό όγκο του Βοΐου, διευκρινίζει, διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, το εθνικό 03, το ιστορικό μονοπάτι που ακολουθούσαν οι γυναίκες της Πίνδου φορτωμένες πυρομαχικά, εφόδια με προορισμό το μέτωπο, τα βλαχόστρατα - αρβανιτόστρατα από τα οποία κατέβαιναν οι κτηνοτρόφοι στα χειμαδιά και είχαν εξαφανιστεί λόγω της εγκατάλειψης. «Νέες διαδρομές πάνω σε παλιές και δοκιμασμένες χαράξεις με σύγχρονες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία, ποδήλατο, ήπια αθλήματα βουνού κ. ά.») ανέφερε ο περιβαλλοντολόγος του ΠΔΜ κ. Νίκος Κοζιάκης.

Το έργο, ύψους 950.000 ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.

Πηγή : Η Καθημερινή (εφημερίδα)

 
logo-icon xrimatodotisi periferia unikepe_logooikologiki