Δείκτης Πυρκαγιάς |
Δείκτης Ομίχλης |
Τρίπτυχο Φυλλάδιο (pdf αρχείο)
Το Βόιο και η Τρέλα με τα Μανιτάρια
Τα μανιτάρια, ως μύκητες, ανήκουν σε ξεχωριστό Βασίλειο από εκείνο των ζώων, ή των φυτών. Παρουσιάζουν ιδιόμορφη συμπεριφορά και έχουν υψηλή διατροφική αξία. Ευνοούνται όπου υπάρχουν συνθήκες ζέστης μαζί με υγρασία, πλούσιο σε χώμα έδαφος και άφθονη τροφή από πεσμένα φύλλα. Μπορούν ακόμη και να μετακινηθούν μερικά εκατοστά για να αναζητήσουν καλύτερο περιβάλλον. Ποικίλουν σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα. Αποτελούν μία από τις πιο υγιεινές, νόστιμες και χαμηλές σε λιπαρά τροφές, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και έχει αποδειχθεί ότι επιτυγχάνουν αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση. Δεν πρέπει να ξεριζώνονται, αλλά να κόβεται ο κορμός τους με ένα μικρό μαχαίρι, γιατί διαφορετικά εμποδίζεται η επανεμφάνισή τους.
Η γη του Βοΐου παρέχει σε αφθονία δεκάδες είδη μανιταριών φαγώσιμων, ή μη. Τα συναντάμε στα δάση και στα λιβάδια δύο φορές το χρόνο, στην αρχή του Καλοκαιριού και στα μέσα του Φθινοπώρου. Η συμπεριφορά τους όμως είναι τόσο παράξενη, ώστε καμιά φορά μπορεί να μην εμφανιστούν καθόλου, ή να φυτρώσουν σε κάποια άλλη κατάλληλη για αυτά περίοδο. Όταν γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ποσότητες είναι μεγάλες, τότε μανιταροσυλλέκτες από όλη τη Δυτική Μακεδονία κατακλύζουν τις πλαγιές των βουνών. Έχουν μαζί τους πάντα κάποιον ειδικό που ξέρει καλά να τα ξεχωρίζει, είτε τα επιδεικνύουν στα γύρω χωριά, για να τους τα ξεχωρίσουν εκεί, ή να τους τα μαγειρέψουν επί τόπου. Γνωστοί μανιταρότοποι είναι τα δάση γύρω από τη Μόρφη, την Κορυφή, τη Βουχωρίνα, την Ανθούσα, τη Ζώνη και τη Βλάστη.
Οι κάτοικοι του Βοΐου αν και απλόχεροι από τη φύση τους θεωρούν μεγάλη υπόθεση τη δωρεά μανιταριών. Κανείς δεν προδίδει την ακριβή τοποθεσία όπου τα βρήκε, καθώς τα αξιολογούν ως προϊόν υψηλής ποιότητας και την αναζήτησή τους ως μία κοπιαστική διαδικασία. Η δωρεά, ή το φίλεμα μανιταριών αποτελεί ισχυρή ένδειξη φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των οικογενειών. Εδώ δεν προστίθενται απλά σε σάλτσες, πίτες, ή σαλάτες, αλλά τηγανίζονται με ελαιόλαδο και συνοδεύονται με φρέσκο ψωμί και κόκκινο κρασί, αποτελώντας κυρίως πιάτο.