pindos1

Ο καιρoς στο Βoϊο

 

Μετεωρολογικοι δεικτες

Δείκτης Πυρκαγιάς

Δείκτης Ομίχλης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η Βλάστη, το παλιό ‘‘Μπλάτσι’’

diktio_askiou_xartis

 

Η Βλάστη, το παλιό Μπλάτσι, ιδιαίτερη πατρίδα ευεργετών και οπλαρχηγών της Επανάστασης όπως ο Ιωάννης Φαρμάκης, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα Βλαχοχώρια της Ελλάδας. Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 1180 μέτρα στο οροπέδιο που σχηματίζει το Μουρίκι με το Σινιάτσικο, στο κέντρο ακριβώς της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει μέτωπο Δυτικά προς το Βόιο και για αυτό ανήκε παλιότερα στην πρώην Επαρχία Βοΐου. Στο τοπίο γύρω εναλλάσσονται ορεινά λιβάδια με δάση οξιάς, βελανιδιάς και πεύκου, με την κορυφή του Σινιάτσικου να στέκεται επιβλητικά πίσω από το χωριό.

Λόγω του ορεινού εδάφους και των πλούσιων βοσκοτόπων οι άνθρωποι ασχολήθηκαν κυρίως με την κτηνοτροφία και κατέληξαν να έχουν τα μεγαλύτερα τσελιγκάτα. Παράλληλα, αναπτύχτηκαν και σχετικά με αυτή επαγγέλματα, όπως η τυροκομία, η υφαντουργία και η ραπτική μάλλινων υφασμάτων, καθώς και το εμπόριο. Η οικονομική ακμή που γνώρισε ο οικισμός κατά το 19o αιώνα αντανακλάται στην οικιστική του οργάνωση, καθώς διέθετε τρία σχολεία, τρεις εκκλησίες, βιβλιοθήκη, δημαρχείο και διώροφα πέτρινα αρχοντικά. Η ανοδική αυτή πορεία ανακόπτεται ως συνέπεια της ταραγμένης εποχής του Μακεδονικού Αγώνα και του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και κατά τον Εμφύλιο σχεδόν εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 100 κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, μιας και η Βλάστη αποτελεί ένα από τα πιο ψυχρά μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο οι Βλατσιώτες, περήφανοι για την καταγωγή τους, εξακολουθούν να κρατούν σταθερούς τους δεσμούς με τον τόπο και μόλις ανοίξει ο καιρός το χωριό ξαναζωντανεύει, ξεπερνώντας σε πληθυσμό τα 500 άτομα, ενώ εγγεγραμμένοι είναι περίπου 650. Τότε στήνεται ο Τρανός Χορός προς τιμή της έντονης θρησκευτικής πίστης και του ανταμώματος των Βλάχων. Το χορό σέρνουν οι γεροντότεροι ως ένδειξη σεβασμού, ενώ ακολουθούν σταδιακά οι μικρότεροι σε ηλικία.

Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι όμορφη και καλά οργανωμένη με ταβέρνες, καφενεία και καταστήματα τοπικών προϊόντων. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν εδώ και χρόνια πολλοί άριστα εξοπλισμένοι ξενώνες και ορειβατικά καταφύγια.

Για περισσότερα από 10 χρόνια διοργανώνονται επίσης με μεγάλη επιτυχία οι Γιορτές Γης, μια εναλλακτική πρόταση στη διασέδαση. Δεν πρόκειται απλά για ένα μουσικό φεστιβάλ, αλλά για μια πραγματική γιορτή της μουσικής, του πολιτισμού και της φύσης. Στα μέσα του Ιούλη η ορεινή Βλάστη πλημμυρίζει από ζωή. Μουσικοί από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, επισκέπτες, κατασκηνωτές, οικολογικές οργανώσεις και πωλητές χειροποίητων προϊόντων δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στον τόπο. Οι κατασκηνωτές έχουν ως έδρα τους τον χώρο αναψυχής στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας διοργανώνονται παράλληλα μια σειρά από δραστηριότητες, όπως εκδρομές στα γειτονικά χωριά, ορειβασία στις κορυφές του Σινιάτσικου και του Μουρικίου, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, οικολογικά παιχνίδια, καθώς και σεμινάρια και συζητήσεις γύρω από τα θέματα της μουσικής και της προστασία της φύσης. Ψυχή της εκδήλωσης είναι οι κάτοικοι της Βλάστης και η Εταιρία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ. Η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει τις εκδηλώσεις χρόνια τώρα, τόσο οικονομικά, όσο και τεχνικά.

Οι γιορτές έχουν διάρκεια τέσσερις ημέρες και συγκεντρώνουν νέους από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Κυριαρχεί η μουσική, το καλό φαγητό, η διασκέδαση και η χαλάρωση που φέρνει η επαφή με τη φύση. Στο παζάρι που στήνεται μπορούν να συμμετέχουν μόνο παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, ή επιχειρήσεις που παράγουν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, χειροτέχνες, φορείς δίκαιου εμπορίου και ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες. Οι γιορτές έχουν καθιερωθεί ως μία πρόταση για μια άλλη αντίληψη στη σχέση μας με τη φύση, τους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, τη μουσική, τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και τη διατροφή μας.

 

Ιστοσελίδα Βλάστης




 Χάρτης Βασικών Υποδομών Ανατολικού Βοϊου - Ασκίου

askioupodomes

logo-icon xrimatodotisi periferia unikepe_logooikologiki