Δείκτης Πυρκαγιάς |
Δείκτης Ομίχλης |
Τρίπτυχο Φυλλάδιο (pdf αρχείο)
Οικολογία Βοΐου
Το Βόιο αποτελεί μία από τις πιο δασωμένες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά το όρος Βόιο χαρακτηρίζεται από δασοκάλυψη που φθάνει το 80%. Μεγάλες εκτάσεις με δάση από μαύρη πεύκη, οξιές, μακεδονικά έλατα, βελανιδιές, καστανιές, γάβρους, αλλά και ρόμπολα καλύπτουν τις κοιλάδες και τις πλαγιές των βουνών, ενώ μέσα και γύρω από τα χωριά υπάρχουν πολλές καρυδιές, κέδρα, λεπτοκαρυές, κρανιές, κυδωνιές, μηλιές, ιτιές, κερασιές, αχλαδιές, σκλήθρα, λεύκες και αμυγδαλιές. Επίσης, φιλοξενούνται ενδημικά αγριολούλουδα, όπως το Lamiropsis carpinii Greuter και ένα πλήθος σπάνιων ειδών, όπως οι λαδανιές, οι ανεμώνες, οι ορχιδέες, ο άγριος κρόκος, το τσάι, το πρασσάκο και το σαλέπι Όρχις ο Κεκαυμένος. Τα άφθονα σε αριθμό και ποικιλία λουλούδια συντηρούν επίσης πολλά και σπάνια έντομα.
Το Βόιο είναι επίσης από τους πιο γνωστούς μανιταρότοπους στην Ελλάδα με κυρίαρχα είδη τα καλογεράκια, τα βασιλικά, τις κοκκινούσκες, τα ζαρκαδίσια, τις μορχέλες, τα πρόβεια, ενώ υπάρχουν και τρούφες.
Η οικολογική αξία της περιοχής και η φυσική της συνέχεια με την οροσειρά της Πίνδου την καθιστά σημαντικό βιότοπο για όλα τα μεγαλόσωμα θηλαστικά άγριας πανίδας που απαντώνται στον ελλαδικό χώρο, όπως λύκους, αλεπούδες, σκίουρους, ζαρκάδια, αγριόχοιρους, αγριόγατους, λαγούς και την καφέ αρκούδα. Το Βόιο φιλοξενεί αναλογικά ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς αρκούδας που φωλιάζουν και αναπαράγονται εδώ, ενώ είναι πολύ περισσότερες εκείνες που προτιμούν τον τόπο για εύρεση τροφής, λόγω του πλήθους και της ανάμειξης των δέντρων.
Παράλληλα, έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα σε ερπετά, όπως η οχιά, ο αστρίτης, η σαΐτα, το νερόφιδο, η δενδρογαλιά, φυσικά η χελώνα, και σπάνια αμφίβια, όπως η σαλαμάνδρα salamandra salamandra, καθώς και ο κοινός και ο αλπικός τρίτωνας, ενδημικό είδος της Βόρειας Πίνδου.
Το πλούσιο οικοσύστημα, με εναλλαγές πολλών ειδών δασών, ποταμών, λιβαδιών, βράχων και κατοικημένων περιοχών, συμβάλει στην παρουσία μιας αξιοσημείωτης ορνιθοπανίδας. Συνολικά αναφέρονται 97 είδη πουλιών μερικά από τα οποία είναι ο γύπας, ο κότσυφας, ο σπίνος, ο κοκκινολαίμης, η τσίχλα, το σαΐνι, το διπλοσάινο, το ξεφτέρι, η κουκουβάγια, ο μπούφος, ο χρυσαετός, το γεράκι, το όρνιο, ο πετρίτης, ο φιδαετός, ο δρυοκολάπτης, ο τσαλαπετεινός, ο κούκος, ο μελισσοφάγος, η κίσσα, το βραχοκιρκίνεζο, το βραχοχελίδονο, το λευκοχελίδονο, ο σφηκιάρης, το κοράκι, που εδώ είναι ιδιαίτερα μεγαλόσωμο, η παπαδίτσα, το τρυγόνι, η κουρούνα, ο καρυοθραύστης και η μαυροτσικλιτάρα.
Παράλληλα, με τις τεχνητές λίμνες στο Σισάνι, στο Βυθό και στο Βράχο φαίνεται να δημιουργούνται νέοι υδροβιότοποι, μιας και έχουν εμφανιστεί τα πρώτα υδρόβια πτηνά. Στα νερά των ποταμών και των λιμνών ζουν επίσης διάφορα είδη ψαριών, όπως η σολομοπέστροφα, ο γουλιανός, το χέλι, ενώ απαντώνται και καραβίδες.
Στο Βόιο όρος υπάρχουν τέσσερα οριοθετημένα Καταφύγια Άγριας Ζωής και στο Άσκιο μία τεράστια θεσμοθετημένη περιοχή ως Natura 2000.
Το κλίμα είναι καθαρά ορεινό, με πολύ κρύους Χειμώνες και μικρά σε διάρκεια Καλοκαίρια με συχνές βροχές, κάτι που το καθιστά πολύ υγιεινό και ιδανικό για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων. Η περιοχή είναι από τις χαμηλότερες σε ρύπανση με άφθονες και υψηλής ποιότητας πηγές.
Βουνά της Πίνδου μου ψηλά, με τα πολλά κλαριά σας, με τα τρανά τα πεύκα σας, τες γέρικες οξιές σας, ζήλεψα τα λημέρια σας, τους ίσκιους, τες δροσιές σας.
Κ. Κρυστάλλης