pindos1

Ο καιρoς στο Βoϊο

 

Μετεωρολογικοι δεικτες

Δείκτης Πυρκαγιάς

Δείκτης Ομίχλης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η Πεζοπορία ως Εναλλακτική Δραστηριότητα

E-mail
Σκέψου πριν εκτυπώσεις...

Ο ανθρώπινος οργανισμός βάση της κατασκευής του είναι φτιαγμένος να περπατά  καθημερινά περισσότερα από 10 χιλιόμετρα, μεταφέροντας ταυτόχρονα και βάρος. Ο σημερινός άνθρωπος των πόλεων είναι αμφίβολο εάν διανύει συνολικά έστω και 1 χιλιόμετρο στις ημερήσιες του μετακινήσεις. Η πεζοπορία εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ως μια νέα, εναλλακτική, ασφαλής, ιδιαίτερα χαμηλού κόστους και η πιο ήπια προς το περιβάλλον δραστηριότητα, που, εκτός της αναμφίβολης συμβολής στην υγεία του ατόμου, προσφέρει και μια σειρά άλλων δυνατοτήτων.

Η επίσκεψη σε έναν τόπο με αυτοκίνητο, το διάβασμα για αυτόν, η παρακολούθηση σχετικών ντοκιμαντέρ και η παρατήρηση φωτογραφιών προσφέρουν μεν μία ευχάριστη και ωφέλιμη ενασχόληση, όμως δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα βιώματα που προκαλεί η φυσική παρουσία σε περιοχές με οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Μέσα από την ορεινή πεζοπορία προσφέρεται η δυνατότητα να ξυπνήσουν όλες μας οι αισθήσεις. Μπορούμε να αναπνεύσουμε τον φρέσκο βουνίσιο αέρα, να μυρίσουμε το άρωμα των λουλουδιών, να γευτούμε τις ντόπιες συνταγές και τους καρπούς της φύσης, να παρατηρήσουμε όμορφα τοπία και καλλιτεχνικά αριστουργήματα, να ακούσουμε τον ήχο του τρεχούμενου νερού και να αγγίξουμε τους ζωντανούς κορμούς των τεράστιων δέντρων και την κρύα υφή των βράχων. Μόνο έτσι θα γνωρίσουμε τους ανθρώπους της περιοχής, θα συσφίξουμε τις φιλικές μας σχέσεις, θα μάθουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας και θα επαναπροσδιορίσουμε και τη δική μας ταυτότητα. Ακόμη καλύτερο πριν την επίσκεψη είναι να έχουμε ερευνήσει και διαβάσει σχετικά, ώστε να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η εξόρμησή μας.

Η ορεινή πεζοπορία μπορεί να αποτελέσει απλά έναν μικρό περίπατο στα βουνά που βρίσκονται γύρω από τους οικισμούς, χωρίς να απαιτείται σημαντική προετοιμασία. Σε αυτή την περίπτωση αρκεί να έχουμε εφοδιαστεί με τα κατάλληλα παπούτσια, ορειβατικά ή ψηλά αθλητικά, με μακρύ παντελόνι και ζακέτα, γιατί ο καιρός στις κορυφές των βουνών είναι πολύ ευμετάβλητος και ο αέρας του δάσους πάντα πιο κρύος, κινητό τηλέφωνο και νερό. Αντιθέτως, όταν σχεδιάζουμε να διανύσουμε μεγάλες διαδρομές, τότε πρόκειται πλέον για ορειβατική δραστηριότητα, η οποία προσφέρει μεν περισσότερες συγκινήσεις, αλλά απαιτεί πολύ καλύτερη οργάνωση και σωματική αντοχή.

Ο χειμώνας και η άνοιξη προσφέρονται για εξορμήσεις σε περιοχές με ρέματα και ποταμούς, όταν είναι πλούσια τα νερά τους, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει και τα περίφημα τοξωτά γεφύρια. Αντίθετα, οι κορυφές των βουνών είναι προτιμότερο να προσεγγιστούν από τα τέλη της Άνοιξης μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου, γιατί τότε οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές και τα δάση είναι καταπράσινα, ή αργότερα προσφέρουν εικόνες με πολλές χρωματικές εναλλαγές. Βέβαια, οι λάτρεις του χιονιού επιλέγουν να επισκέπτονται επίσης το χειμώνα τις μεγάλες κορυφές, όπου το θέαμα είναι μαγευτικό, όμως αυτό απαιτεί κατάλληλο εξοπλισμό, άριστη γνώση της περιοχής και μεγάλη εμπειρία.

Η επίσκεψη στο βουνό τέλος μπορεί να συνδυαστεί και με μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, όπως η φωτογράφηση, η βιντεοσκόπηση, η ζωγραφική, η εξερεύνηση, η επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, η πνευματική αναζήτηση, η άσκηση για βελτίωση της φυσικής κατάστασης, καθώς και η περιβαλλοντική εκπαίδευση.

logo-icon xrimatodotisi periferia unikepe_logooikologiki