Η Περιοχή των Μονοπατιών

Όρος Βόιο - "Στα θεμέλια της Πίνδου"


left
Στα Mονοπάτια του Βοϊου

"
Οργανωμένα Μονοπάτια Υπαίθριας Αναψυχής στα Όρη Βόιο και Άσκιο της Δυτικής Μακεδονίας"
pindos1

Ο καιρoς στο Βoϊο

 

Μετεωρολογικοι δεικτες

Δείκτης Πυρκαγιάς

Δείκτης Ομίχλης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

frontpage
2010-11-28

Στο φώς άγνωστες διαδρομές στο Βόιο

"Σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα χαρτογράφησης ανοίγουν δρόμους και για τους απλούς περιπατητές"   "Της Γιώτας Mυρτσιώτη -- Εφημέριδα "Καθημερινή"   Περιοχή Βοΐου. Τόπος ιστορικός, ξεχωριστός, με πλούσια βλάστηση, ποικίλους γεωλογικούς σχηματισμούς, απαράμιλλη ομορφιά. Απείραχτος από τη σύγχρονη ανάπτυξη, άρα άγνωστος στον μαζικό τουρισμό.

 

 

 

Ανοίξτε τους χάρτες που ακολουθούν για να επιλέξετε μονοπάτι 

 

Για τα μονοπάτια του Ανατολικού Βοϊου πατήστε εδώ

 

 

Για τα μονοπάτια του Δυτικού Βοϊου πατήστε εδώ
 

 


  

 

Ανοίξτε τους χάρτες που ακολουθούν για να επιλέξετε διαδρομή με το αυτοκίνητο

Καλωσορισατε στο Βoϊο


Το Βόιο αποτελεί το δυτικότερο και ομορφότερο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, άγνωστο στον πολύ κόσμο. Δύο μεγάλα βουνά με κατεύθυνση Βορρά – Νότου και το υδάτινο στοιχείο κυριαρχούν στο τοπίο. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας, το χωρίζει σε Δυτικό Βόιο, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο βουνό της Πίνδου (υψόμ. 1812 μ.), χαρακτηρισμένο ως Περιοχή Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους με καταφύγια άγριας ζωής και σε Ανατολικό Βόιο, που πρόκειται στην ουσία για την περιοχή του όρους Άσκιο (υψόμ. 2111 μ.), χαρακτηρισμένη ως Natura 2000. Από τα Δυτικά πηγάζουν ο Αλιάκμονας και οι μεγαλύτεροι παραπόταμοί του, ο Πραμόριτσα, ο Βέλος, o Στραβοπόταμος και τα βόρεια ρέματα του Βενέτικου. Από τη λεκάνη που σχηματίζει το όρος Βόιο με τον Σμόλικα και τον Γράμμο πηγάζει επίσης ο Σαραντάπορος, ο οποίος καταλήγει στον Αώο.

Η ιστορία του τόπου χάνεται στα βάθη των αιώνων και η ονομασία έρχεται από πολύ παλιά. Αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι, όπως ο Στράβων, με αυτό το όνομα χαρακτήριζαν ολόκληρη την Πίνδο, αναφέροντας πως το Βόιο είναι ένα μακρύ βουνό που τερματίζει στη γη της Αιτωλίας. Πολύ αργότερα, όταν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές ταξίδευαν για να χαρτογραφήσουν την άγνωστη, σκοτεινή και κατακτημένη από τους Οθωμανούς Ελλάδα, ανέφεραν στα γραπτά τους ότι το Βόιο τους είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, εξαιτίας του πλήθους και της ιδιαιτερότητας των κορυφών του.

Από εδώ ξεκινούν οι ψηλές οροσειρές και τα περήφανα πέτρινα χωριά, τα οποία σχηματίζουν ένα ξεχωριστό σύνολο με μοναδική φύση, παράδοση και αρχιτεκτονική. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι αποτελούν τα Ζαγόρια της Μακεδονίας. Οτιδήποτε απαντάται στους θαυμαστούς βουνίσιους κόσμους περικλείεται στο Βόϊο. Απάτητες κορφές, καταρράκτες, φαράγγια, απόκρημνοι βράχοι, ατέλειωτα μυστηριακά δάση γεμάτα ζωή, θρύλους και κτίσματα της παλιάς εποχής, σπήλαια, λίμνες, πολύστροφοι ποταμοί και απότομα ρέματα, πέτρινα γεφύρια και κρυμμένα μονοπάτια χαρακτηρίζουν τον ιδιόμορφο αυτό τόπο. Στα πλούσια ορεινά οικοσυστήματα κυριαρχεί η βελανιδιά, η καστανιά, η οξιά, το πεύκο και το έλατο, όπου υπάρχουν οι βιότοποι κάθε είδους άγριας πανίδας που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ζαρκάδια, λύκους, αγριόχοιρους, αρκούδες, αετούς, γεράκια, μπούφους, σκίουρους, αλεπούδες και αγριόγατους.  

Εδώ η αγάπη για τα βουνά μεγαλώνει και ακόμη περισσότερο μεγαλώνει η ιδέα να τα σκεφτόμαστε πανταχού παρόντα σε ιστορίες φερμένες από μακριά γεμάτες θρύλους και κατορθώματα περασμένων χρόνων…

XAΡΤΗΣ ΒΟΪΟΥ

logo-icon xrimatodotisi periferia unikepe_logooikologiki